Drag

Ένα πάρκο για το μέλλον: Σύμβολο ελπίδας και αναγέννησης

Written by: Elena Tsangaridi

28/02/2024 16:24

Στις 18 Φεβρουαρίου 2024, η μικρή κοινότητα Αγριδιών στην Πιτσιλιά έζησε μια ιστορική στιγμή με τα εγκαίνια του Πάρκου Παιδιού "Ήρωα Κωστάκη Ι. Βαλανίδη". Σε ένα χωριουδάκι του Τροόδους, με λιγότερους από 80 μόνιμους κατοίκους, η δημιουργία ενός πάρκου παιδιού ίσως φαντάζει ονειρικό.

Γιατί όμως ένα πάρκο σε μια κοινότητα με ελάχιστα παιδιά;

Η απάντηση είναι απλή: Ελπίδα.

Το πάρκο δεν δημιουργήθηκε για να γεμίζει από παιδικές φωνές 24 ώρες το 24ωρο. Σκοπός του είναι να αποτελέσει σύμβολο αναζωογόνησης για το χωριό, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη και στην ζωντάνια του χωριού.

Πέρα από την ωραιοποίηση του χώρου, το πάρκο μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης εφόσον η λειτουργία του μπορεί να φέρει έσοδα σε μια οικογένεια που κατοικεί ή θέλει να κατοικήσει στην κοινότητα. Αποτελεί ένα  χώρο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους, ενθαρρύνοντας την κοινωνική αλληλεπίδραση. Προσφέρει τη δυνατότητα για εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παιχνίδι και άθληση ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες με τον ωραίο καιρό της περιοχής. 

Το πάρκο πήρε το όνομα του από τον εικοσάχρονο Ήρωα Κωστάκη Ι. Βαλανίδη, ένας από τους μέχρι προσφάτως αγνοούμενους της κοινότητας από την εισβολή του 1974. Ο Λοχιάς Κώστας Βαλανίδης στα μόλις 20 του χρόνια έγινε όχι απλά μια ηρωική μορφή αλλα μια ηλιαχτίδα φωτός και ελπίδας. 

Σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, το πάρκο στέκεται ως σύμβολο αισιοδοξίας για το μέλλον και δείχνει πίστη στη δυναμική του τόπου και στις νέες γενιές. Είναι μια υπενθύμιση ότι η ελπίδα πάντα υπάρχει, αρκεί να βρούμε τους τρόπους να την διατηρήσουμε ζωντανή και άσβεστη.

Το Πάρκο Παιδιού "Ήρωα Κωστάκη Ι. Βαλανίδη" αποτελεί μια ηχηρή δήλωση ότι η μικρή κοινότητα Αγριδιών δεν παραιτείται και ονειρεύεται ένα μέλλον γεμάτο παιδικές φωνές. Γίνεται σύμβολο ελπίδας και αναγέννησης για όλο το Τρόοδος.

***Το έργο αυτό υλοποιήθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδιών σε συνεργασία με την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού. Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Έπαρχο Λεμεσού κ. Μάριο Αλεξάνδρου.